Název oboru: |
Stravovací a ubytovací služby |
Kód oboru: |
65-51-E/01 |
Délka studia: |
3 roky |
Forma studia: |
denní |
Stupeň vzdělání: |
střední vzdělání s výučním listem |
Popis uplatnění absolventa v praxi
Absolvent oboru získá střední vzdělání s výučním listem potřebné pro výkon povolání v zařízeních poskytujících stravovací služby.
- Je připraven vykonávat jednoduché práce v kuchyni nebo zvládat základy jednoduché obsluhy v odbytovém středisku.
- Je schopen ošetřit, konzervovat a správně uskladnit potraviny a polotovary, připravit potraviny k výrobě teplých, studených a moučných pokrmů, vyrobit pokrmy a nápoje podle platných receptur a ošetřit připravené pokrmy před expedicí.
- Bezpečně manipuluje s kuchyňskými stroji a zařízením.
- Zvládne technickou i estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů a základy jednoduché obsluhy.
- Ovládá základní pravidla jednoduché obsluhy, s ní související činnosti a práci ve výčepu.
- Vykonává úklidové práce v provozovně.
Uplatní se tedy v různých provozech společného stravování, jako jsou školní a závodní kuchyně, bufety, restaurace, rekreační zařízení, pohostinství a podobně.
Více informací o oboru